Hírek

SZIKES TAVAK KÉMIAI TÍPUSÁNAK MEGHATÁROZÁSA - EURÁZSIAI LÉPTÉKŰ ÁTTEKINTÉS

Munkatársunk Boros Emil első szerzőségével, együttműködésben az Orosz Tudományos Akadémia Szibéria Tagozatának Sobolev Geológiai és Ásványtani Intézetének munkatársával, Marina Kolpakovával megjelent egy eurázsiai léptékű áttekintő publikáció az eurázsiai szikes vizekről.

Üde erdők potenciális előfordulása Magyaországon ... térképrészlet

Az MTA ÖK ÖBI munkatársainak vezetésével és döntő hozzájárulásával Magyarország potenciális természetközeli növénytakarójára készült olyan többrétegű térképes becslés, predikció, amely a továbbiakban hozzáférhető lesz kutatók számára. A munka során hazánk 39 szubklimax és klimax élőhelyére prediktív ökológiai modellt építettünk.

Hűvös-Gilád-völgye

2017-ben ismét Mongóliában jártunk, ahol mongol pásztorok hagyományos ökológiai tudását vizsgáltuk. Mintaterületünk a Hűvös-Gilád völgyében fekszik. E helyszínt tudatosan választottuk: az erdőssztyepp-övben fekszik, és sok közös tulajdonsága van hortobágyi és gyimesi kutatási helyszíneinkkel.

Üledékfúrás a Balaton jegéről

Kis jégkorszak, középkori meleg időszak, globális felmelegedés? Ezekről a jól ismert, többségében írott forrásokkal is dokumentált, klímaváltozásokról Európa szerte sokat hallunk, és egyre többet tudunk a regionális különbségekről, amelyek jelentős hatást gyakoroltak az emberi kultúrákra, és napjaink élővilágát is befolyásolták ...

Sajtóközlemény az "Ökoszisztéma GINOP" projekt indulásáról

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja 852,39 millió forint támogatást nyert el a „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázaton. Az „Ökoszisztémák fenntartható működtetése - felfedezésekkel a klímaváltozás, a tájhasználat és az inváziók hatásának mérsékléséért” című projekt megvalósítását 2016 szeptemberében kezdték meg.

Projektindító megbeszélés Tihanyban

Az "Ökoszisztéma-GINOP" projektindító megbeszélést tart 2016 szeptember 14-15-én Tihanyban.
PROGRAM i) a pályázatíró csapat tájékoztatója; ii) a pályázat általános szakmai koncepciójának ismertetése; iii) előadások a vezető, ill. résztvevő kutatók terveiről; iv) átfogó szintézisek, nagy cikkek tervei